logga mobilversion

VAKA på Sveriges ”topp”!

loading...

VAKA har nyligen installerats på Kebnekaises fjällstation och är därmed förmodligen det ”högst belägna” passersystemet i Sverige.

Kebnekaises fjällstation ligger i ett sagolikt naturskönt fjällandskap omsvept av snöklädda fjälltoppar med Kebnekaise sydtopp som det högsta i Sverige med sina 2.098 meter.

Fjällstationen drivs av Svenska Turistföreningen och har under mer än ett sekel fungerat som en bas för vandrare, klättrare och friluftsmänniskor. Under säsong erbjuds de flesta bekvämligheter såsom restaurang, självhushållskök, bastu och övernattningsmöjligheter med totalt 190 bäddar.

Från Nikkaluokta, där vägen slutar och vildmarken tar vid, till fjällstationen var helikopter det självklara valet med all installationsutrustning. Driftsättningen av VAKA systemet utfördes av Låsfixarna i Kiruna som har en stor erfarenhet och kunskap inom lås, svagström och IT. I en första etapp installerades VAKA på personalboendet på fjällstationen. Låsfixarna kunde använda det befintliga datanätverket mellan olika delar av byggnaderna och kunde på så vis spara mycket tid. Daniel Sammelin, som är arbetsledare på Låsfixarna, gillar enkelheten i VAKA-systemet, både för installatören och för slutanvändaren. ”Med strömförsörjning via PoE (via datakabel) och med automatisk detektering av all ingående hårdvara blir installationen enkel och vi sparar mycket tid”, berättar Daniel Sammelin. Den 1 juli övergår Låsfixarna till Certego.

Axemas VAKA är installerad på mer än 10.000 dörrar i Sverige och finns numera även i den arktiska och natursköna miljön på Kebnekaise fjällstation.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter